recenze

Malý princ a větrná planeta, první recenze na komis

8. ledna 2018 v 12:01 | Tánička
Název:Malý princ a větrná planeta
Autor:Antonia de Saint-Exupéry a Guillaume Dorison
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2012
Počet stran: 50
Žánr:komiks

(Ach zase ten pozdrav) Zdravím vás mí milí čtenáři,
Nad tímhle komiksem jsem ne dlouho, ale docela dost přemýšlela a jak jsem se dostala do levných knih okamžitě jsem si ho koupila. Pravděpodobně si nebudu kupovat další díly, ale proč to zjistíte za chvíli. Malého prince jsem si přímo zamilovala, minulý měsíc jsem dokonce na samotnou knížku dělala recenzi a pak se koukala i na animovaný film. No a tak jsem se rozhodla i pro ilustrovanou verzi, podle které je dokonce natočen animovaný seriál.

Malý princ se dal na sledování zlého hada, který se snaží zničit všechny planety, který mu budou stát na cestě, kdo ví kam. První planetou kterou malý princ musí zachránit se svou malou nebo velkou liškou je Větrná planeta, která je celá promrzlá a jen kousíček z ní se dá obývat. Planeta je vlastně postavená na větru, který ten kousíček rozmrazuje a lidé na té planině ve vzduchu bydlí, jenže přesto jsou tu piráti co vítr kradou a Malý princ se je pokusí zastavit. Jenže kdo jsou vlastně ti větropiráti?

Když se trošičku pomoříte do příběhu tak vás zaujme, ale bylo to docela zklamání. Ne, že bych komiksy četla běžně, ale čekala jsem trochu více zapeklitosti v příběhu a více odhalování, než aby nám po dvaceti stránkách vlastně odhalili většinu děje. Ilustraci musím ocenit byla dost povedená, ale to snad má být u každého komiksu. Na konci byl bonus "Malý princ, jak ho vidí MOEBIUS" která pojednávala o kostkové planetě, která byla celá z kostek. Připadalo mi to jako parodie na Minecraft a taky, že si opravdu dělají srandu, ale bylo to zábavné a směšné. Hledala jsem seriál, ale nikde jsem nenašla, kde by jsem se na něj mohla podívat. Jinak první kniha v tomto roce.


"Nejlevnější cenu knihy Malý princ naleznete na Srovname.cz.
Srovname.cz vám poradí, kde nakoupíte knihu Malý princ nejlevněji"



Tohle bylo vše a pac a pusu, pac a pusu
Vaše Tánička

Potrhaná křídla aneb město pohody bez pohody

28. prosince 2017 v 22:58 | Tánička
Název:Potrhaná křídla (Out of the Easy)
Autor:Ruta Sepetys
Nakladatelství:Cooboo
Rok vydání:2013
Počet stran:294
Žánr:historický román

Víte když dočtete knihu je těžký hned na ní napsat recenzi, protože jste pořád tam kde příběh skončil a nemůžete, prostě nemůžete lidem říct o čem kniha vlastně je. Někdy to de když knížka nemá, až tak dobrý závěr, ale tady jak chcete abych sepsala smysluplný závěr, kdež předchozí dva pokusy jsem promarnila?

Josie je chytrá a milá, jenže vše dobré má i špatnou stránku a tou špatnou stránkou je její matka prostitutka a samé město, jak se říká "pohody"(New Orleans). Padesátá léta jazz a Agata Christie, ale také černá ruka mafie a intriky všeho druhu. Naše malá Josie i přesto všechno se potřebuje dostat z města pryč a při tom si neposkvrnit pověst, jako například šlapka. Potřebuje na univerzitu, jenže kde brát prachy, když vaše matka zná tvou skrýš na penízky?

Je to zvláštní jak někoho může potkat osud smetánky a někoho Francouzké čtvrti. Nechci nějak spoilerovat, jenže ani nevíte jak jsem byla naštvaná když Josei matky jí ukradne všechny prachy na vejšku, ani nevíte jak jsem celou knížku prožívala s Josie, jako kdybychom byly velké kamarádky a možná, že to bylo z lítosti, ale možná, že ne? Jo, tady jsem si jistá, že vám knížku můžu doporučit, určitě není pro každého, ale pokud tam najdete něco svého tak neobratně řeknete, ano!! Josie si zamilujete a určitě vás bude zajímat kdo zvítězí jestli Patrick nebo Jess. A celý příběh vám bude připadat neskutečný, alespoň doufám stejně jako mě.

"Nejlevnější cenu knihy Potrhaná křídla naleznete na Srovname.cz.
Srovname.cz vám poradí, kde nakoupíte knihu Potrhaná křídla nejlevněji"

Malý princ

27. prosince 2017 v 21:43 | Tánička
Název: Malý princ (Le Petit Prince)
Autor: Antoine de Saint-Exupéry
Nakladatelství: Fortuna Libry (ČR)
Rok vydání: 2015
Počet stran: 96
Žánr: pohádka, světová literatura

Milí knihomoláci, nějak musím zapracovat na nezapomínání začátečního pozdravu protože vždy se vrhnu do článku nějak po hlavě než bych přemýšlela, co vlastně píšu, takže ho přidávám dodatečně,taky jsem si všimla jak náramně dokážu používat miliony synonym pro slovní spojení "člověk, co miluje knihy" takže pokud máte další nápad pro označení nás (i tak bych se mohla nazývat) nezapomeňte mi to vzdělit. Knížku jsem kupovala v levných knihách za 59,-Kč což jste taky mohli vědět z nějakého minulého článku. Taky bych chtěla něco říct o autorovi, což bych chtěla taky dělat častěji.

Exupéry byl sám pilot, co bohužel taky v letadle zemřel. A když propukla 2.světová válka vynutil vstup do řad válečných pilotů, který byl odmítát pro jeho věkovou kategorii. Ještě předtím vystudoval námořnickou školu, která ho nijak pravděpodobně neoslovila. Náš úžasný spisovatel zemřel nad Alpami nebo kolem Korsiky, pravděpodobně postřelen Německými stíhačkami.

Knížka vypráví o člověku co ztroskotal s letadlem, což není zas tak podstatné. Jenže na ostrově nebo prostě na místě kde právě havaroval potkal Malýho prince, který nám vypravuje o svojí planetě, jak je tak malinká, že kdyby baobaby vyrostli víc rozmačkali by a zničili jeho planetu. Vypráví nám o chamtivosti a o vidění neviditelného.

Příběh určitě nebudete číst dlouho přece jen má 95 stran, ale i přesto se u některých pasáží zastavíte a řeknete si, že tohle je právě to o čem lidi mluví o tom jak Exupéry dokázal do dětského příběhu zakombinovat věci jako definici lásky, soudit sám sebe a všechno co by jsme vystihly slovem "moje máma mi to říkala". Alespoň tak to mám já vše, co bylo napsáno v této knize jsem postupem času všechno probrala s mámou, protože jedině s ní jsem tohle mohla probrat tihle důležité a přesto malicherní věci. O kterých se v dnešním uspěchaném světě nemluví.

"Nejlevnější cenu knihy Malý princ naleznete na Srovname.cz.
Srovname.cz vám poradí, kde nakoupíte knihu Malý princ nejlevněji"

Bez šance

28. listopadu 2017 v 16:22 | Tánička

Název: Bez šance (Unwind)
Autor: Neal Shusterman
Nakladatelství: Knížní klub
Rok vydání: 2016
Počet stran: 301
Žánr: Sc-fi

Ve světě jako tento vládne volba na život "jen někdy", jen v ten časový úsek, který vám asi nebude hoden, můžete žít, tak jak budete chtít. Connor se do rvaček zaplete rychle a hned jak jeho rodiče pochopí, posílají ho na rozpojení. Risa je ve Stá-Du (statní domov)a i přesto, že hraje nádherně na klavír její osud potkává podobné trable, vždyť takových dětí je mnoho říkají. Lev je celý život se svým osudem smířený, že je desátek a že jeho život v 13 let končí. Jenže ho unese dívka a kluk co se znenadání objeví na dálnici, kde všichni zjistí, že mají stejný osud a že musí utéct. Lev z prve chce útect, protože 13 let byl učen jak desátkovaná poprava je svatá a vše je tak jak má být. Ale všechny nakonec karma přivede na stejné místo z prve, narazí na děti jako ony. Ale pak i někam kam se nikdy nechtěli dostat. Přežijí? Co dělat pro rozpad politického zákonu, jak vše přivést do normálu? Jak nežít na kousky?

Je strašně iracionální jak tento autor mohl tak dlouho zůstat ve svém utajeném úkrytu. Vytvořil nám takový svět kde jsem pochopila co znamená slovo VOLBA. Dřív to bylo pouhé slovo, které mi ani docela nedávalo na významu, vždyť všichni máme právo volby, máme právo se rozhodovat, máme právo říct NE! Všichni kdo knihu dočtou nejen tohle pochopí, ale i to proč by, jsme si měli vážit našeho života. Protože za pár let "život" bude byznys jak každý jiný … Protože v tomhle světě právo volby mají jen lidé od 1-12 a 18- a víc. Ale právo volby by měl by mít každý, bez rozdílu. Možná že mě kniha ze začátku nebavila, možná, že z prve byla nudná, ale pak pochopíte, že v sobě skrývá nějaký poslání, nějakou pravdu… Jak je možné jen tak poslat svoje dítě na rozpojení, jak se tohohle může někdo dopustit, vždyť je to vražda.

Kniha je úžasná a překvapila mě natolik, že nemám slov, nevím co dřív bych měla říct. Čapání, tleskači, rozpojování, volba,… všechno se to ve mně přehrnuje a já nevím. Je jediné co vám musím, nebo spíš můžu říct je to dokonalé dílo.






"Nejlevnější cenu knihy Bez šance naleznete na Srovname.cz.
Srovname.cz vám poradí, kde nakoupíte knihu Bez šance nejlevněji"


Divoká píseň

21. listopadu 2017 v 8:39 | Tánička
Název: Divoká píseň (This savage song)
Autor: Viktoria Schwab
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2017
Počet stran: 336
Žánr: fantasy

Snad mě v knihovně neroztrhaj, že odnáší knihy po tak dlouhý době, ale co se dá dělat.

August jeden ze tří sunají a jakoby syn velitele Severního města se pokouší společně s Kate dcerou mocného muže Jížního města, udržet vrtkavé příměřímezy jejich rodičů. Jenže náhoda se může všem připadat jako klišé když se August s vymyšleným jménem Frederick seznámí s Kate, která se zrovna vrátí s pětiročního pobytu v internátech. A společně se snaží zachránit celé město. Protože jedině oni chápou obě strany.

Reteling na Romeo a Julii se mohl zdát zajímavý, jenže prvků toho retelingu tam bylo minimálních, ale vše autorka zvládla skorigovat když si do knihy připsala svoje oblíbené příšery. Od knížky jsem vlastně nic nečekala i když jsem věděla že hodně lidí má na ni pozitivní a možná že víc jak pozitivní názor. Ale proč ne? Knížka byla dost akční, místy i romantická a co nejdůležitější je na knize a tato kniha to měla je přízeň a zaujetí čtenáře. Sice bych ji nemohla umístit mezi svoje TOP(ovky) jelikož tam nebylo něco takovýho za co by se tam tahle kniha umístila, ale 4 hvězdy ji neuškodí.


Jestli hledáte Divokou píseň, asi bych šla hledat na srovnáme.cz

Po zemi bloudím dál

30. října 2017 v 12:18 | Tánička
-Zlato je v mé krvi, v mém dechu,
Dokonce i v barvě mých očí.-

Název:Po zemi bloudím dál
Autor: Rea Carson
Nakladatelství:Cooboo
Rok vydání:2017
Počet stran:352
Žánr: historická fantasy

Pět z pěti, sice nikdy na začátku recenze nezačínám hodnocení, ale u této knihy musím.

Lee zrovna potkalo zrazení jaké ani za mák nečekala. A protože už nemá, pro co žít tady v Georgii vydává se jako ostatní zlatokopové do Kalifornie kde právě probíhá zlatá horečka. Do té doby než se vydala s karavany povozů přes celou severní Ameriku se o svojí rodinu dokázala každou zimu postarat a víte jak, Leah asi jediná z mála dokáže zlato vycítit a tak i zbohatnout. Jenže tento dar možná jako dar ani není a lidé chtějí její schopnosti využít a proto utíká do Kalifornie kde by mohla jen přece zapadnout a nikomu by nebylo divné, co zrovna dělá.

Já bych tuto knihu asi nezadávala do žánru fantasy to ne, spíše to byla taková historická kniha. Každou chvíli jsem čekala zvrat, kdy kniha začne být nedomyšlená kde děj už čeká jenom konce, ale ne jakoby autorka měla na každou stránku esa v rukávu a kniha byla stejně napínavá jak na začátku, jakoby autorka nevěděla že kniha zrovna končí a psala tak jakoby byl začátek. Historické prvky byli úžasné, prostě úžasné a všem nám otevřeli výhled na dobu, kdy lidi se plahočili takové dálky za bohatstvím. Kniha byla velice upřímná ukázala nám, jak krutá tato doba byla a jak nezáleželo na tom kdo jste, zemřelo tisíce lidí než se dostali tam kam chtěli, proto kniha ve mně vzbuzovala dojem vážnosti jakoby jsem nečetla jen smyšlený příběh, ale něčí osudy. Pět z pěti a to pro to že jsem od knihy nečekala tak dobré pozdvižení… Čekala jsem, že to bude rádoby další knihy a přitom mě tak dostala. Jedna z knih kde jsem byla nadšená z díla autorky.

Kdyby jste měli zájem knihu koupit nebo se jen podívat na cenu tady.

20 faktů co mě napadlo při čtení Proč 13x proto neboli 13 reasons why + seriál vs. kniha

17. října 2017 v 13:58 | Tánička
Podle mě je tohle jeden z mých nejpropracovanějších článků na tomhletom blogu, takže si to pozorně přečtěte. Pro to aby jste věděli jak dlouho na článku pracuji začala jsem ho psát 6. října a ani nevím kdy ho konečně vydám, ale konec blbých žvástů a jde se na článek.


Clay je jedenáctý (devátý) člověk na seznamu? Ptáte se na jakém seznamu? Na žádném na jakém by jste chtěli být, ale i přesto na něm Caly je i když je to slušný a hodný kluk. Na seznamu, který určuje kam až vaše mysl dohlédne, co všechno se vám odhalí o Hannah Beaker smrti. Třináct kazet, třináct lidí, třináct důvodů proč. Lidé, kteří doženou Hannah dohnat na okraj svoji propasti až nebude mít šanci kam jít,.... než seskočit, 13 příběhů, kterým se odhalí proč? A mezi němi je i náš poctivý Clay, který jako jediný z třinácti nechce vše nechat v tajnosti...

Tentokrát máme recenzi trochu výjimečnější než obvykle. Tentokrát jsem místo shrnutí sepsala po dobu čtení věci co mě prostě napadly, trkly přímo do očí. Když tak první jsem viděla seriál a až potom četla knihu.

1. Fakt? Není to snad tak že Clay ví uplně celý příběh dopředu. (str.19)
2. Cože erekce jen s polibku nebo abych to upřesnila z návrhu na polibek? Přehnaný Ne?! ??! (str. 27)
3. Ano je zvláštní že by Hannah se zabila jen kvůli pouhému polibku, ale vše má svůj nevinný a neočekávaný začátek a pak drsný a nepoddajný konec. (str. 29)
4. Pan Valach to se v originále jmenoval Mr. Walnut ? (str. 44)
5. Nemůžu se dočkat co bude dál i přesto že jsem viděla seriál tak se nemůžu dočkat co bude dál.... (str.49)
6.To znám kamarádky, které vás stejně vždycky zradí a sklamou (str. 51)
7. Příjde mi že nějak rychle to začal brát vážně. No jo asi když se zabila!!(str. 53)
8. To je teda hnus. Proč jí šmíroval. (str. 75)
9. Jak si mohl poslechnout 3 kazety za sebou, to nějak uspěchává ne?!? (str.85)
10. Tahle část mě rozesmála. Cituji: "Jasně, zaškrtl jsem sice, že jsem rád venku, ale kdo není? A přece to neznamená, že jsem nadšený z kácení stromů?"(str.100, test k povolání)
11. Zvláštní jak z jedné kazety se může změnit celý úhel pohledu na jednoho člověka. Proto není dobré vědět vše, všichni z nás děláme chyby a buď za nimi stojíme a snažíme se je opravit a nebo ne. (str.110)
12. Dělají si ze mě srandu proč ta stránka je vytrhlá? Jako ona tam prakticky je, ale jenom založená mezi stránkami kam by měla patřit. (str.112-113)
13. Cítím strašnou úzkost jako bych to s Hannah prožívala taky. (str.118)
14. Měla bych sidát asi kafe (str. 122)
15. Sebevražda docela pesimistické a morbidní téma pro náctileté. Ale i přesto zavzpomínejte kdy jste o tomto tématu nepolemizovali? Nedávno jsem seděla na okně a naskytla se mi příležitost skočit. Byla to vzrušující představa, asi jaké by to bylo jen tak skočit nic neřešit a jen a pouze skočit? Jenže za prvé jsem neměla k tomuto dílu důvod a ani bych si nedázala představit co všechno by se stalo kdyby mi 7. patro nestačilo. Neskočila jsem kvůli svým rodičům, kvůli kamarádce co natírala zrovna zeď vedle na bílo,
kvůli své sestře, ale hlavně kvůli sobě. Nevím co bych vám tímto faktem chtěla říct, ale tohle ..... (str.140)
16. Též mám ráda poezii a aby jsem si mohla tuto knížku připomenout, až budu si recenzi někdy číst. Napíši sem citaci jedný básně z knihy pokud nevadí?

Potkám tvý oči
A ty mne ani nevidíš
Jen sotva odpovíš
Když zašeptám
Ahoj
Mohli bysme si bejt blízký
Dvě spřízněný duše
Možná nejsme
A zdá se mi, že se nikdy
nedovíme

Má vlastní matko
Nosila jsi mě v sobě
A teď nic nevidíš
Jen to, conosím já
Lidé se tě ptají
Jak se mám
Ty se jen usměješ a přikývneš
Nenechme to takhle
Skončit

Polož mě
Pod Boží oblohou a
Poznej mě
Nejen očima
Sejmi
Masku masa a kostí a
Pohlédni
Na mou duši

Osamělou
(str.157)
17. No a jde nářadu naše Romeo. (str. - )
18. Všechno..... působí na všechno.(str.165)
19. Jenny jako Sheri v seriálu? Poprvé co se postava jmenuje jinak v knize. Ale znovu není zvláštní jak všechno působí na všechno? (str.202)
20. Brays ten nechtnej a hnusnej, Brays. Já bych ho rozkopala. Fakt mám na něj vztek. (str.215)
, i když je toi jen pouhá mystická postava
+ 21. Pochopila jsem co nám celou dobu chtěla autorka vzdělit, něco co jsme neměli přehlížet. Že všechny drby a fámy jsou pravdivý jen z půlky a někdy ani to ne, a vše by jsme si předem měli ověřit než začneš o tom polemizovat a šířit je dál.(str.KONEC)

Název: Proč? 13 x proto
Autor: Jay Asber
Nakladatelství: Cooboo
Rok vydání: 2009
Počet stran: 232
Žánr: YA

Kapitoly se dělí na kazety, zajímavý způsob. Zjistila jsem to tak když na další stránce bylo napsáno 4A, ale žádný tučný text, který by naznačoval spouštění další kazety. Ale teď k dalšímu bodu naší recenze serial vs. kniha. Kniha se odehrávala jeden pouhý den za kdy Caly shlídl kazety všechny až do poslední, paradoxně ve filmu v seriálu to poslouchá nejdíl ze všech. V seriálu vše bylo tak trošku více přehnané a zvětšené, všechno. Claye si mohl zahrát Dylan Minnette, který podle mě nebyl vůbec špatný, ale někdy jakoby předbíhal děj jakoby neměl tušení že se něco takového stalo (s jeho kazetou). Naší hlavní postavou kolem, které se i slunce otáčí je Katharine Langford, kterou taky můžeme vidět ve filmu, který bude přicházet příští rok na scénu a to je Probuzení Simona Spiera. Mě se teda herečka líbila více se zastřiženými vlasy, které jí více slušely než ty dlouhé.

SHRNUTÍ:
Kniha byla jiná to 100%. Dokonce mě i v některých chvílích bavila a nemohla jsem se dočkat až jí začnu číst. Ale i přesto mě kniha velice zklamala nezajímavím koncem, což já hodně na knihách nemám ráda musí mě bavit od začátku do konce ne jen když má akční scénka směny. Hlavní postavy mi byli i sympatické zvlášť Clay, který se mi líbil jelikož si vzpomeňte na knihu v které učinkuje kluk (to jo), ale hodný kluk (mmm...) Takže bych dala knize tři hvězdy.


Když tak knihu nejdete nejlevně ji na srovnáme.cz tak bych tam určitě zašla a mrkla se jen tak kolik stojí.

Poušť v plamench

29. září 2017 v 13:35 | Tánička
Název: Poušť v plamenech
Autor: Alwyn Hamiltonová
Nakladatelství: Cooboo
Rok vydání: 2017
Počet stran: 288
Žánr: fantasy

Teda nečekala jsem že tu knížku dokážu ještě tento měsíc
dočíst, ale taky by byla velká ostuda že jsem
přečetla jen jednu knížku za tento měsíc.

Kniha vypráví o Amání. Dívce co žije v posledním kraji státu Mirdáž, jediné čeho tu mají dostatek je písek a zbraně, ale takhle žít Amání nechce. Chce jet do Izmánu hlavního města a tam žít líp než doposud, když pozná Jina cizince, který jede pryč tak se vydá s ním, přece je jedno nakonec kam pojede lepší než zůstávat tady. Ale pak se dozvídá že Jin je hledaný za velezradu a nic není tak jak si představovala. Ani to že se nakonec do něj zamiluje a on jí pomůže odhalit že není tou dívkou s revolverem v ruce, ale někým úplně jiným.


Kniha mě zezačátku strašně bavila a nemohla jsem se dočkat pokračování, asi nejlepší části byli s Jinem kdo by to by řekl... A taky prchání před gallanskými vojáky. Když jsem odhalila nebo spíše autorka mi odhalila kdo Amání je tak jsem to nečekala, ale zároveň to nebylo až takový že bych k tomu se nepřikláněla. Konec byl zvláštní moc jsem mu nerozumněla a neorientovala jsem se, spoustu frází jsem dokonce musela číst dvakrát. Na přebalu knihy je napsáno trilogie, ale nevím tahle kniha mi na trilogii nesedí takže by bylo zvláštní kdybych četla další díly. Ale líbilo se mi ten písek a revolvery a všechno kolem, dokonce mi bylo někdy Amaní líto že musela žít v kraji kde mají práva jenom muži (ještě že nikde takhle nežiju). Džinové, demdži, búraqi a spoustu další magie najdete v této zajímavé knize. Dávám čtyři hvězdy, za konec.

"Nejlevnější cenu knihy poušť v plamenech naleznete na Srovname.cz.
Srovname.cz vám poradí, kde nakoupíte knihu poušť v plamenech nejlevněji"


Serafína a černý plášť

31. srpna 2017 v 11:20 | Tánička
Název: Serafína a černý plášť
Autor: Robert Beatty
Nakladatelství: Cooboo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 300
Žánr: fantasy


Další a předposlední knížka z knihovny.

Serafína a její tatínek bydlí ve sklepě v usedlosti Bilmore. Může se pohybovat po těch nespočtě krásných sálů a pokojů co Bilmore přináší, ale podmínka je jasná jen aby jí nikdo neviděl. Problém, ale nestává ve chvíli kdy začnou mizet v usedlosti děti a k tomu serafína ví kdo ti děti odnáší, muž v černým plášti. Ale kdo to je, je to někdo s Bilmore někdo z hostů nebo nějaký démon z vesnice ve který nikdo nežije?

Pro mě kniha byla takové průměrné
pěkné počtení. Někdy to zavání skoro
až na thriller a povětšinou jenom fantasy, která vás nenechá oddychnout.
Někdy mi vadilo uvažováni Serafíny
jako kdyby jí bylo pět a nevěděla co dřív. Ale přiznejme si ano byla jsem v posledních stránkách natěšená
kdo to je ten muž v tajemném černém plášti. Ale i tak mi tam chyběl ten
šok, protože snad pět kapitol před přepadením a odhalením zločince jsme
věděli kdo to je a to bylo takový (mmm) blbý...? Ještě něco sídlo Bilmore
v kterém Serafína s tatínkem bydlí je opravdové nachází se v Severní Karolíně.
Trochu jsem pohledala a našla jsem jeden článek kde se psalo o trochu historie
z Bilmore a tak jsem ho sem vám dala když tak tady je zdroj.

Zakladatel této usedlosti, George Washington Vanderbilt, často se svojí matkou navštěvoval Asheville a ihned se zamiloval do zdejší krajiny. A proto se rozhodl pro stavbu letního sídla právě zde. Výstavba domu začala rokem 1889 a byla úspěšně dokončena v roce 1896. Na stavbě se podílelo přes 1 000 dělníků a 60 kameníků, zatímco budoucí vlastník cestoval po světě a sbíral různé koberce, tapisérie a další historické předměty z 15. až 19. století. Své honosné sídlo otevřel pro svou rodinu a blízké přátele na Štědrý den (1895), a od té doby zde zavítali známé osobnosti, dokonce prezidenti McKinley nebo Roosevelt! Panství získalo jméno ze složení dvou slov: "Bildt", Vanderbiltův předek původem z Holandska a "More", což znamená ve staré angličtině valivý, přístupný pozemek (koneckonců sídlo je postaveno na menší vyvýšenině). Dnes je Biltmore přístupný veřejnosti a může se chlubit s 250 pokoji, to ho činí největším domem ve Spojených státech, zimní zahradou a krásnými zahradami s výhledem na Modré hřebenové pohoří.

Teda já bych se určitě s radostí vydala si to obhlídnout a co vy?

Taky bych vám chtěla ukázat triler na knížku od cooboo, který se mi trašně líbil. Vlastně jsem nevěděla že jsou na knížky trileri moc jich sice není ale tenhle je skvělý.

Probuzení Simona Spiera

25. srpna 2017 v 20:39 | Tánička
Název: Probuzení Simona Spiera
Autor: Becky Arbertalli
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2017
Počet stran: 296
Žánr: YA


Knihu jsem si půjčila od Barunky, protože měla velký ohlas a mě zajmalo co vlastně lidi na tom vidí?



Když je člověk jiný, moc se o tom nezmiňuje svému okolí. A tak to dělá i Simon. Abych to uvedla na pravou míru a za nic to neskrývala je gay, a není připravený to ještě vzdělit svému okolí. Tajemstvý se, ale prozrazuje, když Martin objeví tajné maily. Které Simon posílá už několik měsíců tajemnému a překrásnému Blueovi. Problém nastává v momentu kdy Blue není o nic víc než Saimon připravený vzdělit svoji sexuální orintaci svému okolí. A teď nastává hra na kočku a na miš, buď Saimon bude proti vydírání Martina a celá škola se dozví co je zač a tím pádem i Blue. Ale kdo je Blue? Nebo .....



Popravdě? Recenze byla pro mě hodně náročná. Vysvětlit všem oč tu běží, není tak jednoduché jak se zdá. Ale teď k samotné knize. První polovinu jsem se s knihou docela dobře nudila, a vůbec jsem neočekávala takový konec. Nevím proč ale taky se mi docela dost pletli jména kamarádů Simona. Ale pak to bylo skvělý, kniha rychle odcípala a já jsem jen byla nedočkavá na odhalení Bluea. Nakonec si mě stejnak kniha získala a dala bych jí čtyři hvězdy.

Pomsta & Rozbřesk

5. srpna 2017 v 22:29 | Tánička
Název: Pomsta & Rozbřesk
Autor: Renée Ahdieh
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 399
Žánr: retelling

Můj první retelling (retelling znamená převyprávění známého příběhu, do podoby spisovatele). Pomsta a rozbřesk převyprávění pohádky tisíce a jedné noci. Abych se přiznala moc o těchto pohádkách nevím, jako malé mi rodiče vyprávěli spíše naše pohádky o perníkové chaloupce, o šípkové růžence, o sedmi trpaslíků ..... Ale žádné turecké pohádky, a pro mne to bylo poprvé seznámení s těmito pohádky.

V Chorásánu vládne zlý a nasilnický kalif, který si bere každou noc jinou ženu a za rozbřešku je nechává pověsit na hedvábné niti. Žádná žena v okolí by nechtěla popást do takových spárů zla natož jít do ďáblova úkrytu dobrovolně. Ale Šeherezáda neni jan tak obyčejná žena a nepřišla za kalifem jen tak, chce se pomstít, chce se pomstít za svoji nejdrahčí přítelkyni Šází, za tucet dalších mladých žen, za tucet dalších rodin co strádají po svích dětech a ....... Ale postupem času Šeherezádá poznává že kalif není takovým člověkem jakýho si ho představovala, proč zabil ty dívky a proč ne ji? Dá se zamilovat do takového netvora, nebo to jen on v ní vyvolává takové pocity nějakou magií, je to doopravdy ona?

Kniha mě neskutečně dojala. Poslední dopis adresovaný šeherezádě jsem četla snad čtyřikrát a vystavila na svůj instagram. Nenacházim žádné mínusy na knize. Možná se vám ze začátku bude zdát že kniha je psáná těžkou formou řeči, ale po čase si na tuto formu zvyknete. Šeherezáda byla moje nejoblíbenější postava z celé knihy. Nebyla naivní, namyšlená ani nezodpovědná, byla chytrá a dokázala si pohrát se slovy. Dokonalá kniha v srpnu by měl vyjít další díl, který doufám že si přečtu.

V šedých tonech

28. července 2017 v 21:14 | Tánička
Název: V šedých tonech
Autor: Ruta Sepetys
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2013
Počet stran: 288
Žánr: historický román

Myslela jsem si že za měsc přečtu jenom pět knih ale ono šest?

Asi jak všichni víte píše se rok 1941 a v proudu je druhá světová válka. Na Lininích dveřích se ozívá zaklepání a její matka jde otevřít. Sovětská armáda unáší lidi na Sibiř do pracovních táborů a snimi deportují Linu a její matku a Joanse. Lina v postupu knihy nám odkrývá její minulust vzpomínkami. Chtěla jít na uměleckou školu, chtěla malovat jenže doba jí to neumožnila a tak teď se nesmí nechat zlomit urážkami a posměchem NKVD a sovětů. Musí zůstat silná pro Joanse a pro matku.


Určitě až budu dělat článek 6 knih, které mě rozbrečely v šedých tonech bude jedna mezi prvními. Knihu doporučuji všem vlastně nedoporučuji je to odemě povinná četba. Uvědomíte si jak bylo strašné co udělali lidem a budete rádi že nejste v jejích době, v jejich kůži, na jejich místě. Ve školách se učíme to jak tisíce lidí umíralo za druhé světové ale nikomu nedají konkrítní příběh rodiny kterou večer jen tak zbalili a odvezli na Sibiř. Učíme se čísla a datumi jména neznímích nám osobností, místo toho aby nám řekli právé osudy lidí a to by měli udělat. Dokonce si ani nepamatuji že by nám zmínili jméno Stalin vše se u nás v evropě otáčí kolem Hitlera a přitom tu byl ještě drsnější pán světa. U knihy dostanete pocit jako že, potřebujete všem tim neviním lidem pomoct otkrýváte pocty ketré vám dosud nebyli známé a proto by jsme tohle měli vyučovat ve školách.

Láska & Gelato

25. července 2017 v 11:07 | Tánička
Název: Láska & Gelato (Love & Gelato)
Autor: Jenna Evans Welchová
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2017
Počet stran: 288
Žánr: YA

Chcete poznat Itálii, Florencii a Řím a nemáte na to finance přečtěte si Láska & Geleto. Kniha není jen o klukovi který celou knihu trhá naší hlavní postavě srdce, kniha mi dala spoustu znalostí o Itálii.

Lině zrovna zemřela matka a její poslední přání bylo aby Lina jela do Itálie navštívit svého otce o kterém do teď nevěděla. Jenže když přijela našla mámin deník to by asi nebylo zvláštní ta jich měla spousty ale tenhle byl o pobytu tady. Lina se dozvídá že máma měla tajnou lásku. Kdo je X? A je vlastně Haward její otec? A ktomu si tady udělala přátelé a možná i kluka? Chce tady zůstat nebo se vrátí zpátky do států?

Kniha fakt není jenom YA hodně se toho dozvíte o Itálii a k tomu popřemýšlíte o své mámě..... Skvělé čtení na léto, spíše to z toho přímo vyzařuje a moc ráda bych se vydala do Florencie. Zamyslíte se jestli vaše máma kterou znáte celý život, jestli vlastně o ní víte vše a nemá nějaké tajemství....? Ale i přesto to nebylo těžké čtení obyčejná oddechovka.

Dcery světla a temnoty - démon stínů

19. července 2017 v 16:40 | Tánička
Název: Dcery světla a temnoty
Autor: Lenka Dostalová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2016
Počet stran: 288
Žánr: Česká fantasy

Asi před dvěma měsíci jsem si půjčila od kamarádky tuhle knížku. První měsíc a půl jsem knihu ani nerozečetla přišla mi nudná a ne nejlepší jenže pak mě to chytlo a od knihy jsem se neodtrhla.

Lea a Sára jsou sestry, přesněji - dvojčata, která bydlí v sirotčinci už od narození. Jednoho dne si pro Sáru přijde adoptivní matka která si ji odveze domů tam se seznámí se zahradníkem který tam pracuje jenže jak to vychází ani ona ani on tam nejsou jen tak náhodou. U Sári se začíná vyjevovat její síla kterou zdědila po matce, a začíná pomalu zjišťovat že ve světě nejsou sami. Jenže nejsou tu jenom dobří čarodějové jsou tu také démoni a jejich hlavní velitel démon stínů (nápadité jméno), který je chce zabít a zastavit, jenže holky to takto nenechají. A přesouvají se o 30 let zpátky na planetu která už v naší časoví linii zanikla a snaží se tam démona stínů zastavit. Dokážou ho zastavit? Prohraje zlo nebo dobro? A kdo je zrádcem?

Zajímavá kniha podle anotace je strhující jenže to se vám může jenom zdát je to jenom taková oddechovka nic špatného ale nic bez čeho nejde žít. Na knize mi vadil románek mezi Leo a Anirem, to mi přišlo zbytečné a moc sladké. Taky mi to v některých pasáží přišlo až moc klišovité (POZOR SPOILER) jak Leo může vyhrát zkoušku, proti někomu o hlavu většímu a silnějšímu?(KONEC SPOILERU), ale jinak fajn kniha. Musím podotknout že kniha je od české autorky takže zírám!!!

After - polibek #1

16. července 2017 v 23:46 | Tánička
Název:After
Autor:Anna Todd
Nakladatelství:Yoli
Rok vydání:2015
Počet stran:528
Žánr:pro dívky, YA

Tohle je první recenze na knihu z knihovny!! Asi bych knihu začala číst jako poslední, protože je strašně tlustá, ale jednoho dne jsem potřebovala nějakou tu YA knihu na oddechnutí z namáhavích treninků a všeho kolem mě a tak jsem s řekla že nakoustnu after, protože to bylo co jevíc YA z mích knih z knihovny. Když jsem se ponořila do čtení nemohla jsem přestat za dva dny jsem měla přečteno 300 stránek a to nejsem nějaký rychlo čtenář. Samozřejmě kniha je jenom oddechovka, romaňtárna pro dívky jak se i řadí kniha v knihovně, ale i tak jsem se sama mile překvapila.

Tess zrovna nastupuje na vysokou školu přesněji na WCU - Washingtonskou centrální univerzitu -. Ale její spolubydlící neni zrovna podle její představ narozdíl od Tessi hodné, chytré dívky která má ráda pořádek, čtení a plánování dopředu je Steph a její parta úplný opak jsou to burani co milují tetování kterých mají možná až dost, piercingema všude možně. Tess by nikdy nečekala že by se s němi spřátelila natož by ještě s někým z nich cítila něco víc.(A to jak to v YA chodí) přichází na scénu Hardin přesný opak Tessi, do kterého se Tessa zamiluje a on do ní možná také. Jenže Hardin má tolik tajemství, které Tess musí postupně odkrívat a ty neustéléhádky. Jak Tessa s tím popere a dá Hardinovi novou šanci ?

Kniha mě neskutečně bavila ale pak jsem měla přelom a kniha mi přišla neužitečná a k ničemu. Musim říct že to bylo jedno velké klišé ale autorka umí fakt dobře dělat konce, a proto mě konec hodně překvapil. Asi bych to nedoporučila ale pro konec by jste si to mohli přečíst. Tess hlavní postavu mě bylo strašně líto jak jí zneužili vlastně to je spojler takže sorry!!! Nevím jestli si chci přečíst další díl ale možná až mě chytne chuť, al docela mě zajímá co bude dál.



Popelčina kletba

12. července 2017 v 10:49 | Tánička
Název: Popelčina kletba (Aschenputtelfluch)
Autor: Krystyna Kuhn
Nakladatelství: Víkend
Rok vydání: 2011
Počet stran: 224
Žánr: YA

Knihu jsem dostala od mamky snad v devíti letech ale, protože se mi čtení knih zas tak nelíbilo knihu jsem až doteď nepřačetla

Jula se přes svoje skvělé známky dostane na internát havraní hnzdo. Hned první den co tam byla, mladá žačka skočila z hoděnic. A Jula díky tomu že její otec je policajt začíná to vyšetřovat a najde kiřin deník. Jenže najednou začíná chápat proč jí neustále lidi říkají že je jako Kira ona se jí stává. A začíná předvídat že vše se opakuje. Jenže ona se nevzá, jako Kira, ona to vydrží, nebude jako ona, ona není ona, ona je Jula.

Zajímavý námět, kniha mě bavila. Docela dost byla i napínavá a četla se dobře. Jenže ten konec?? Taky mi strašně vadilo že autorka to neudělala záhadnější, aby vedleší postavy pro svoje činy měli větší vzpomínky a ne jen kvůli hovadině. Podle mě to bylo až moc přeslazený celý děj se stavěl jen na jediném na klucích a lásce. Dalo by se to přirovnat dívčím naschválům jenže ty naschváli byli extrémní. Asi bych dala 2 hvězdy.


Sůl moře

7. července 2017 v 23:57 | Tánička
Název: Sůl moře (Salt to the Sea)
Autor: Ruta Sepetys
Nakladatelství: Coo Boo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 352
Žánr: historický román

Když jsem dočetla knihu byla jsem v rozpacích, nebo spíš pořád jsem. Asi jsem člověk co nedokáže se koukat jak někomu ubližují proto jsem taky nikdy nedokoukala Titanik příběh znám ale film byl pro mne až moc drsný. Jednou jsme si takhle s kamarádkou povídaly a ona mi řekla že se bojí toho že by utíkala a nemohla utéct pronásledovateli, já jsem jí na to odpověděla že se bojím nemít kam utéct. Naděje je poslední věc co nás drží nad vodou a proto můžeme do bezkonečně utíkat ale když nemáš ani nadějí a tvoje myšlenky ví že nemáš kam utéct seš v .....
Neznámá válečná a námořní tragédie. Wilhelm Gustloff loď na kterou se chtělo dostat tisíce lidí ale ti který se dostaly měli tak říct též smůlu loď se potopila. Píše se rok 1945 a válka skoro končí poněvadž Hitler prohrává. Z východu se žene sovětská armáda a nacisti začínají nalodňovat svoje lidi. Operace Hannibal (je pojmenovaná po slavném vůdci z Římu) je operace která se podle lidí který si jí zúčastnily zapíše do dějin, jenže zvláštní je jak o tak velké tragédii - za kterou se může i Titanic a Lusicania jen krčit - nikdo neví. Do Wilhelma Gustloffa (vyhlídkové loďi) se nacpalo 10 000 lidí (cca 9 000 lidí zemřelo), kapacita byla 1 500 lidí. A do něho i naše čtyři hlavní postavy Florian, prušák co v baťohu nese Jantarovou komnatu, Emilie, i když její jen patnáct je těhotná a je odevzdaná své zemi Polsku, Joana, zdravotnice (Litva), Alfred námořník spíše sociopat jehož stránky jsou z 90% dopisy pro Hannelore (Němec). Každý z nich si na loď nese nějaké to tajemství a tým se proplítá celá kniha. Půl knihy je popisované jak jdou a nalodňují se (30.ledna) je tam podrobně psáno jak několik tisíc lidí přijíždí z celé země aby odplulo na neokupovanou část Německa. Jak lidi byli tak bezradní že mohli si koupit dítě jen aby se na loď dostali (je větší pravděpodobnost že se na loď dostanete když máte dítě) proto taky z většiny zemřely děti. Loď neplula ani den a zasáhla jí sovětská torpéda, čtyři na každé z nich bylo napsané věnování : Za vlast, Za sovětský klid, Za Leningrad, Za Stalina. Lidé dřív než se utopili zemřeli na šok z ledové vody. Na lodi bylo jen 22 člunů z toho deset nefunkčních, 12 člunů pro 10 000 lidí. Vím že jsem poměrně málo řekla o příběhu ale nejde nic víc dodat omlouvám se.

Kniha se četla poměrně rychle líbilo
se mi autorčino psaní styl jak psala. Kniha se mi líbila ale znáte pocit kdy na knihu nemůžete říct že se vám líbila protože to bylo takové utrpení že to by jste byli za necitového člověka (Alfred vlastně byl). Líbilo se mi jak autorka rozdělila text na čtyři hlavní postavy jak jsme si mohli přečíst co si každý myslí. Sůl moře je kniha kterou by si měl přečíst každý. A určitě brzy čekejte další recenzi na autorčin druhý román.


"Historie nás rozděluje, ale skrz čtení se můžeme sejít v příběhu, studiu a vzpomínání. Knihy nás spojují v celosvětovou komunitu čtenářů, a co je ještě důležitější, v celosvětové společenství lidí toužících poučit se z minulosti. (Sůl moře - poznámka autorky)"

""Je pošetilé se domnívat že jsme mocnější než moře nebo nebe" (sůl moře)"

Kruh

26. června 2017 v 17:13 | Tánička

Název: Kruh (The circle)
Autor: Dave Eggers
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2013
Počet stran: 416
Žánr: thriller

Abych řekla pravdu jsem nadšená ale zároveň zklamaná. Vše se týká kruhu ano knihy jinak v angličtině the Circle.

Mea pracuje v práci která není až tak podle jejích představ, lidi kolem ní nenávidí ale i přesto se na ně usmívá. Oni nečekají že by přestoupila ale ona to udělá. Její kamarádka Anni s kterou se seznámila na vysoké pracuje v Circlu nejlepší, nejhezčí, nejkomunitnější a další nej.... firmě vůbec a tak Mea najde fleka. Ale firma má svůj háček "transparentnost", lidé musí být veřejní a Mea je tomu příkladem. Jenže čím víc budete ukazovat svoje já a čím víc budete transparentní a lidé uvidí vše ne jen že se zabrání zločinům ale také se stane něco co se stát nemělo a nesmí...Máme ještě ve světě soukromí? Je vše zatím jenom tajemstvím? Už nežijeme za zdí žijeme veřejně. Tajemství jsou lži. Sdílení každý ocení. Soukromí je krádež.

Kniha na mě udělala dobrý dojem hned od začátku, málo knih se zabývá tak pestrobarevným tématem jako je pohlcení sociálních sítí vlastně kvůli tomu jsem si taky knihu koupila. Obálka je pěkná není přeplácaná ani na ní nic nechybí je prostě pěkná. K tomu bych vám strašně ráda řekla konec který mě zaskočil a doslova šokoval ale ne. Je spoustu plusů na knize ale taky spoustu mínusů, na knihu musíte mít trpělivost popisuje se tam každá vteřina a příběh i když se nezdá je velice zdlouhavý ale vše k ničemu patří a to zdlouhavé téma k
Které vlastně ani nechápeme k čemu spisovatel napsal je tam užitečný, i já jsem knihu četla fakt dlouho k tomu se čte velice těžko, jsou tam slova která jen tak v běžném jazyce nepoužíváme ale i přesto jim rozumíme nebo alespoň porozumíme. Ale i přes ten velký plus mě kniha trochu zklamala, čekala jsem že to bude napínavé, akční ale ne, čekala jsem strašně dlouho ale ne nic takového spíš to bylo takové převyprávění.

Dopisy na konec světa

15. června 2017 v 21:16 | Tánička
Název: Dopisy na konec světa
(Love Letters to the Dead)
Autor: Ava Dellaira
Nakladatelství: YOLI
Rok vydání: 2015
Počet stran: 272
Žánr: YA

Dneska jsem dočela "dopisy na konec světa". Kniha se mi hrozně líbila ne jen to že byla něčím poučná například tím že jste mohly poznat spůstu známích jmen ale také byla velmi smutná, málem mě rozbrečela.

Kniha vypráví o Laurel, která měla sestru May která ji umřela před rokem. Aby nemusela vyprávět jak se to stalo nastupuje na novou školu kde se sezamuje s jedním klukem Skyem, který May znal. První se zamiluje do Laurel jen zdůvodu že je hodně podobná May ale pak zjišťuje že tomu tak není a že i ona je něčím jiným. Laurel se mezitím musí vypořádat s faktem že její sestra nebyla tak dokonalá jak si jí představovala, ale měla několik chyb. Jednoho dne dostane Laurel na angličtině úkol aby napsala mrtvému člověku a tak začíná její celý příběh, stovky dopisů které posílá na "poštu pro duchy". A možná když se někdy odhodlá napíše i ...

Kniha se mi hodně líbila. Pointu jsem zjistila hned uprostřed knihy což mě hnalo vpřed. S Laurel jsem se sžila pochopila jsem její velkou strátu a někdy mi jí bylo fakt líto. Knihu musím doopravdy doporučit nebyla to jenom romantická kniha dala mi nějaký potenciál, byla něčim jiná. Asi jediné co mi vadilo a zároveň se mi líbilo bylo to že na každé stránce byl ten dopis někomu adresován jenže, když nevíte kdo to je musíte si to vygooglit což jak říkám se mi líbilo zjišťovat nové informace ale zároveň ne. Také díky knize jsem našla jednu z mých oblíbených písní a tou je somewhere over the rainbow od Judy Garled. Asi bych jí hodnotila 4 a půl hvězd, protože nemůžu tomu dát pět, protože
to by potom knihy z pěti hvězdičkami museli mýt 6.

Hvězdy nám nepřály

2. května 2017 v 20:47 | Tánička
Název: Hvězdy nám nepřály (The Fault in Our Stars)
Autor: John Green
Nakladatelství: YOLI
Rok vydání: 2013
Počet stran: 240
Žánr: dívčí romány

V neděli jsem dostala Hvězdy nám nepřáli já vím že jsem to hodně opozdila ale i přesto je už tady přečetla jsem jí za dva dny ale nijak mile mě nepotěšila.
Čekala jsem od toho víc čekala jsem že se rozbrečím ale jako nevím jestli se to počítá, protože předtím než jsem si stihla koupit knížku jsem se neudržela a prostě jsem si pustila film u filmu jsem nebrečela nějak moc ale i přesto brečela.
Líbilo se mi to hlavně jsem chtěla vědět jak to skončí bylo to moc pěkný a to snad dokonce vypovídá to že jsem tu knihu přečetla za 2 dny, ale už mě ti poslední stránky strašně nudily nic se tam nedělo a čekala jsem až se dopracuji k dopisu a přesvědčovala jsem se že tam to bude takový aby mě to ohromilo ale nakonec ani to se mi nelíbilo.
Kniha vypráví o Gusovi a Hazel kteří se perou od mládí s rakovinou a na první pohled se zamilují.
Jenže jak se na první pohled nezdá jsou úplně jiný.
Gus se bojí zapomnění a chce aby si ho až umře někdo pamatoval aby někdo na něj vzpomínal nenávidí se za to jak žije a ví že nikdy být hrdinou nemůže protože přece hrdinové nemají amputovanou nohu.
Hazel na rozdíl od Guse nevadí že nemá spoustu obdivovatelů stačí jí jeden ale ten by jí měl mí opravdu rád nebojí se zapomnění protože ví že jednou na všechny zapomenou až slunce vyroste a naší jedinou planetu sežehne a když se někdo bude bát zapomnění je to jak bát se že se zraníte.

Kniha ale i tak byla trochu pozitiv bylo tam hodně chytrostí hodně neznámých lidí kterých jsem vůbec neznala a díky knížce jsem o nich zjistila více.
Taky se mi líbil humor spisovatele u některých odstavců jsem se dokonce zasmála nahlas a potěšily mě, líbil se mi taky samotný děj nikdy jsem snad nečetla knihu kde by hlavní postava nakonec umřela a tolik se tam mluvilo o smrti jinak dávám této knížce 3 hvězdy, protože byla něčím pozitivní a něco se mi na rozdíl nelíbilo a ještě něco pro lidi kdo nemá knihu doma našla jsem TOHLE.


Papírová města

1. května 2017 v 17:02 | Tánička
Název: Papírová města (Paper towns)
Autor: John Green
Nakladatelství: YOLI
Rok vydání: 2014
Počet stran: 288
Žánr: dívčí romány

Papírová města jsem si koupila hodně dávno protože jsem dočítala dívku ve vlaku a uvědomovala jsem si že budu muset potom něco číst a přitom jsem ještě nic nečetla od toho známého, vele uctívaného spisovatele YA Johna Greena.
A tak protože jsem viděla film, jsem si koupila Papírová města.
Pěkná kniha krásný popis ale málo děje to mi docela vadilo když takhle zpětně se na to koukám tak tam vlastně se skoro nic nedělo hodně lidí to asi teď odradí ale nebuďme tak zlý.

Kniha vypráví o Quetinovi a o Margo kteří se znali od dětství ale postupem času se odcizily a tak Q jen procházel vedle ní ve škole a jen přemýšlel proč se asi tak krásně směje.
Byli úplně odlišní Margo dobrodružná, nebojácná rebelka která milovala záhady a pak Q slušňák který koukal do budoucnosti.
Jednoho večera na Q zaklepe na okno Margo a vezme ho na jedno ze svých dobrodružství ale po tak krásním večeru Margo zase uteče.
Všichni myslí že jen na chvíli jak to má v oblibě než ji nedojdou peníze a jídlo ale Q tuší že to není na chvíli a jde po stopách co mu zanechala aby jí našel ale co když je mrtvá co když někde teď leží a umírá musí jí najít co v nejbližší době.

Konec byl nejhezčí vůbec jsem ho nečekala protože jsem první viděla film tak jsem nečekala tolik romantiky ale nakonec to bylo krásný.
Nelíbilo se mi to protože se to zastavilo na jednom ději a snad 70 stránek se točilo kolem jediný věci a to mě upřímně nebavilo jinak nato že je to první kniha od Johna Greena tak si vede docela dobře dala bych jí 3 a půl hvězdy protože ten děj jí hodně ztrhal.

Dívka ve vlaku

1. května 2017 v 13:04 | Tánička
Název: Dívka ve vlaku (The Girl on the Train)
Autor: Paula Hawkins
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2015
Počet stran: 328
Žánr: thriller

Dívka ve vlaku jsem dostala ke svému svátku.
Krásná kniha nemůžu ji ohodnotit úplně protože jsem ještě žádný thriller nečetla tohle je můj první a myslím že stál zato a určitě si přečtu Zmizelá která se přirovnává k Dívce ve vlaku.
Byla hodně napínavá a to jsem nečekala četla jsem jí i při vyučovacích hodinách když jsem měla čas.
Ale hodně mi vadily "datum" v knize jak byly přeházené moc jsem se v tom nezorientovala a často jsem se koukala na zpět co to byl za datum.
Dále mi vadilo to deníkové psaní když jsem byla zažraná do jedné kapitoly najednou skončila a mě se ani za mák nechtěla číst ta další osoba ale když jsem ji nakonec začala číst skončila a mě se zase nechtěla číst ta předešlá to mi dělalo problém zvlášť na konci kde to bylo nejvíc napínavý a nechtěla jsem přestat číst.
V knize se vypráví o třech ženách které postupně spojuje jeden a tentýž muž.
Rachel alkoholička kterou podvedl její muž a už 2 roky se stým nemůže vypořádat.
Každý den projíždí kolem domků u trati a každý den se kouká na tentýž dům, dům číslo 15 bydlí tam Jess a Jason a Rachel dochází jaký mají dokonalí pár a jak ona o tomhle vždy toužila ale doopravdy neví jak se jmenují, jestli se mají doopravdy rádi jen si to představuje.....
Jednoho dne když si Reachel normálně projíždí vedle domků u trati a kouká se jako každý den na svůj dům číslo 15 uvidí něco neskutečného zastaví se jí dech a je ochromená jak ona mohla tohle udělat jak mu to mohla udělat!! a hned nato Megs neboli Jess zmizí a Reachel se chce dozvědět co se jí stalo zvlášť po tom co viděla a tak začne pátrat jenže ona ví celou dobu se jí stalo v hloubi myšlenek ale jak byla ten den opilá nic se jí nechce vybavit, co se stalo?

Taky se v tom tak trochu ztrácíte příběh byl napínavý ale musíte jen číst není to jako román který si můžete číst v MHD ale musíte mít prázdnou hlavu aby jste nic nepropustily a pochopily celý příběh jinak dávám 4 hvězdy protože jsem tápala v datumech a nelíbil se mi styl psaní jako deník jinak vše bylo krásné.

Škola dobra a zla

26. dubna 2017 v 20:20 | Tánička
Název: Škola dobra a zla (The Shcool for good and evil)
Autor: Soman Chainani
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2014
Počet stran: 416
Žánr: Fantasy

Škola dobra a zla v originále The School for Good and Evil se mi hodně líbila krásná pointa.
Od spisovatele Somana Chainania jsem tuhle knížku četla jako první protože je to jeho taky první knížka kterou napsal a kterou se taky proslavil kniha mě vtáhla do děje prvních 5 kapitol jsme se seznamovali a nějak mě ta knížka přestala bavit sice tam bylo trochu drama jak se dostali vlastně do školy ale potom mě to prostě začalo nudit a knížku jsem odložila na příště ale pak za pár měsíců jsem si k ní sedla a přečetla za 2 dny což bylo na 400 něco stránek dost.
Tato kniha mě především zaujala tím že se o ní hodně mluvilo a i ta pointa byla dokonalá škola čar a kouzel, škola dobra a zla.

Kniha vypráví o dvou dívkách Sofii a Agátě, Sofie se vždy chtěla dostat do školy a i přesto že její otec to nechtěl nechtěla totiž zkysnout v Gavldonu (když tak ten název si pamatuju na zpaměti)neviděla totiž tady budoucnost na rozdíl od Agáty.
Sofie se teda pokouší skamarádit s Agatou aby je dvě odnesl školník do školy Agátu samozřejmě do školy zla protože to k ní zcela pasovalo zlá, nepřátelská, špinavá čarodějnice zato Sofii do školy dobra a i tak se stane jak se dozvíme z názvu knížky.
Jenže je tady omyl Agátu dají do školy dobra a Sofii do školy zla jak se s tím poperou?

Kniha se mi líbila především dějem jak spisovatel dokázal vyjádřit svůj projev, to drama jsem cítila s hlavními postavami kniha vám taky dá takové dá se říct přece vzetí neznamená že člověk který vypadá laskavě, krásně, milosrdně nemůže být zevnitř zlý a ukrutný zvíře o tom se dozvíme v teto knížce nebo dá se taky říct jak jen to je to přísloví "nesuď knihu podle obalu" přesně nesuďte lidi podle obličeje dá se říct což se mi strašně líbilo zrovna s takovou věcí se potýkám i v mém životu.
Knihu bych určitě doporučila si přečíst asi pokud máte rádi fantasy a pohádky to mě přivádí na otázku.
Věříte pohádkám?
Já sama nevím pokud to bereme tak že pohádky nám mají něco předat a jestli v to věřím tak ano ale jestli jsou dopravnické asi ano určitě alespoň z půlky musí být pravda třeba se to nestalo zrovna princezně a princi ale alespoň půl pravdy tam určitě je.
Určitě si radostí přečtu 2 a i 3.Dala bych asi 4 a půl bylo to dokonalý ale znám i lepší a taky za ten začátek ten mě moc nechytl.

 
 

Reklama